Auto tutuksi

Ajoneuvo luokat

 • Hatchback Honda Civic
 • Cabriolet eli avoauto
 • Sedan Volvo S40
 • Farmari Volvo V40
 • City maasturi Nissan Qashqai, Volvo XC90
 • Tila-auto Citröen C3 Picasso
 • Super autot Lamborghini Gallargo, Ferrari Enzo, Citröen GT

Moottori

Teho

 • 50 kW sopii pikkuautoon
 • 70 kW sopii porrasperään
 • 100 kW sopii farmariin
 • 130 kW sopii citymaasturiin
 • 300 kW tai yli sopii super autoon

Polttomoottori

Moottori toimii auton tehon lähteenä. Yleensä ne käyttävät polttoaineenaan bensaa tai dieseliä. Polttomoottori autojen toiminta säde on yleensä noin 700 km.

Sylinterit asetellaan autoon yleensä riviin, V:n muotoon tai tasoon(boxer)

 • 2 sylinteriä mopoautot
 • 4 sylinteriä tavalliset autot
 • 6 sylinteriä vähän keskivertoa tehokkaammat autot
 • 8, 10 ja 12 jenkkiautot ja super autot

Turbon avulla auton moottoriin saadaan turbiinin avulla lisää polttoaineseosta moottorin sylintereille. Tällä saadaan entistä suurempi teho auton moottorista. Turbo käyttää voiman lähteenään moottorilta tulevaa jäähdytettyä pakokaasua.

Iskutilavuus eli moottorin litraisuus. Iskutilavuudella tarkoitetaan sylintereiden osan kokoa, jossa bensan ja ilman seos sytytetään. Moottorin litraisuus ei ole välttämättä verrannollinen auton kulutukseen, koska riittävän iso moottori, voi kuluttaa vähemmän bensaa kuin liian pieni.

 • Pienissä autoissa moottori on yleensä 1.0-1.5 litrainen
 • keskikokoisissa 1.5-2.2 litrainen
 • super autoissa ja jenkki autoissa tyypillisesti 3.0-9.0 litrainen

Tavallisen auton yhdistetty kulutus on tyypillisesti noin 7l/100km. Melko suurikokoinen city maasturi kuten Nissan Qashqai voi pienimmillään kuluttaa peräti 4l/100km. Vastaavasti pieni viistoperä saattaa kuluttaa pienimmillään 8l/100km.

Hybridi

Hybridi auto käyttää voimanlähteenään sähkö ja polttomoottoria. Autolla on suuri ajosäde polttomoottorin tapaan ja ajo on halvempaa kuin polttomoottorilla. Hybridi autot varastoivat usein jarrutus energiaa talteen.

Sähkö

Sähköauto käyttää voimanlähteenään vain sähköä. Sähköautojen toiminta säde on keskimääräisesti vain 300 km ja talvella vieläkin pienempi.

Vaihteisto

Manuaali

Manuaali vaihteisto on yleensä yksinkertaisempi kuin automaattivaihteisto. Sen teho hävikki on yleensä pienempi kuin automaattivaihteistossa. Manuaali vaihteiston saa rikottua parissa vuodessa huolimattomalla käytöllä. Se vaatii myös enemmän käyttäjän huomiota kuin automaatti. Manuaali vaihteisissa autoissa on myös kytkin poljin toisin kuin automaateissa. Yleensä autokoulujen autojen kytkimet ja vaihteet ovat melko kärsineitä parin vuoden jälkeen.

Autoissa on tyypillisesti 5 tai 6 vaihdetta ja pakki.

 • 1. 0-10 km/h vaihdetta käytetään vain liikkeelle lähtöön
 • 2. 5-20 km/h parkkipaikat, mutkat, risteykset ja pienet ympyrät
 • 3. 20-40 km/h suuret ympyrät
 • 4. 30-60 km/h
 • 5. 60-120 km/h moottoritiet
 • R eli pakki

Pakin paikka vaihtelee eri vaihteistoissa se löytyy yleensä ykkösen ”vierestä” tai viitosen ”takaa”. Sen saa päälle kun auton nopeus on lähellä nollaa ja vaihdekeppiä painetaan usein alas tai siinä on vetokytkin pakkia varten.

Puoliautomaatti
Kuin manuaali vaihteinen auto, mutta näistä puuttuu kytkin. Vaihteita pitää siis vaihtaa samaan tapaan kuin manuaalilla.

Automaatti

Automaattivaihteisto vaihtaa nimensä mukaisesti vaihteita automaattisesti. Automaatti vaihteistot toimivat monilla eri tekniikoilla. Automaatti vaihteistolla ajossa ei tarvitse käyttää kytkintä eikä vaihdekeppiin tarvitse koskea auton nopeuden säätö hoidetaan kaasulla ja jarrulla. Moottorijarrutus ei yleensä hidasta juurikaan automaattiauton menoa. Automaatti autolla on myös helpompi tehdä mäkilähtö. Automaattivaihteiston käyttö ei eroa suuresti eri tekniikkojen kesken.

Vaihteet

 • P Parkki
 • D Ajaminen
 • R Pakki
 • N Vapaa

DSG Kaksoiskytkin vaihteisto
Koostuu kahdesta erillisestä vaihteistosta ja kahdesta kytkimestä. Ensimmäinen laatikko hallitsee pieniä vaihteita ja toinen suuria ja pakkia. Nopeampi vaihto kuin tavallisessa automaatissa.

CVT
Portaaton hihnalla toimiva vaihteisto. Se löytää ”täydellisen vaihteen” tiettyyn nopeuteen tai kuormaan nähden. Tasainen kiihtyvyys. Nissan on käyttänyt tätä vaihteistoa 90-luvulta lähtien joissain autoissaan. Tämä automaatti vaihteisto on toiminnaltaan yksinkertaisempi kuin manuaali. Sen teho hävikki on kuitenkin suurempi kuin tavallisessa vaihteistossa.

Kytkin

Kytkin löytyy manuaalivaihteisista autoista ja joistain automaateista. Automaatti autoissa ei ole kytkin poljinta. Kytkin koostuu kahdesta ”levystä” joiden voimakkuutta säädellään. Kytkimen tehtävänä on säädellä moottorilta vaihteistoon tulevan energian määrää. Kun kytkimen painaa pohjaan moottorilta ei välity voimaa vaihteistolle eikä toiseen suuntaan. Kytkimen pohjaanpainaminen estää myös moottori jarrutuksen toiminnan.

Ajotietokone ja OBD

Ajotietokoneen toimintaa ei välttämättä ”huomaa” lainkaan autoa ajaessaan. Samaan aikaan ajotietokone hallitsee lähes kaikkea mitä autossa tapahtuu. Jos ajotietokone hajoaa niin auto ei yleensä suostu liikkumaan lainkaan tai se on todella epävakaa.

Monet haluavat ostaa auton ilman ajotietokonetta, koska se ”hajoaa helposti”. Käytännössä auton ostaminen ilman ajotietokonetta melko haasteellista ja usein mahdotonta, koska ajotietokone on pakollinen auton varuste bensakäyttöisissä autoissa EU:ssa vuodesta 2001-vuodesta lähtien.

Ajotietokone on yleensä irrallaan auton viihdekeskuksesta, vaikka viihdekeskus voikin joissain tapauksissa tehdä joitain pieniä säätöjä autoon, kuten lämpötila lisäksi viihdekeskus voi kertoa tietoja kulutuksesta.

Auton ajotietokoneen tietoja on helppoa lukea Android puhelimella tai tietokoneella 10-30 euroa maksavalla Bluetooth OBD-lukijalla. Lukijan avulla näkee auton vikakoodit, kierrosluvut, lämpötilan, kulutuksen ja paljon muuta.

Jousitus

Jousitus ja iskunvaimentimet tekevät auton liikkeistä sulavemmat ja samalla ne parantavat auton kitkaa, kun renkaat pysyvät maassa tasaisesti.

Renkaat

Kesärenkaat

Tavalliset renkaat toimivat loistavasti kesällä, niissä on kohtuullisen hyvä pito.

Nasta

Nastarenkaat ovat tyypilliset talvirenkaat autossa. Niiden pinnassa on pieniä metalli piikkejä. Ne ovat erittäin käteviä jäällä koska ne uppoavat siihen. Asfaltilla nastarenkaiden pito on jonkin verran huonompi kuin kesärenkailla. Nastarenkaat kuluttavat asfalttia myös paljon ja siksi niitä ei saa käyttää muulloin kuin talvella. Aika pienitehoisenkin auton saa ruopimaan nastarenkailla.

Kitka

Kitkarenkaat ovat kuin kesärenkaat, mutta niiden materiaali on pehmeämpää ja kuvio huikan erilainen. Toimii hienosti kaupunki ympäristössä. Jäällä kitkarenkaat ovat lähes hyödyttömät. Saa ajaa myös kesällä.

Lumiketjut

Lumiketjuja saa käyttää vain poikkeuksellisissa sääolosuhteissa tai ei julkisilla teillä.

Jarrut

Levy

Levyjarrut ovat vahvemmat ja sporttisemmat jarrut, niihin tulee pieni ruostekerros muutamassa tunnissa sateen jälkeen. Ne näkyvät usein vainteiden takaa kiiltävänä metalli osana ja niissä on jarrulevy.

Rumpu

Rumpujarrut ovat tavis jarrut ne ovat pyöreän levyn takana piilossa, eikä niitä näe.

Valot

Halogeeni

Perinteiset autojen valot, melko kirkkaat ja käytännölliset. Halvat polttimot noin 7€/kpl

Xenon

Todella kirkkaat ja pitkäikäiset lamput. Polttimo maksaa noin 100-300€

Led

Melko himmeät ajokäytössä mutta modernin näköiset päivä ajovalot. Käytetään myös vilkuissa ja sisätiloissa. Kuluttavat vähän sähköä. Itse ledi maksaa kappaleelta alle euron. Lamppuun asennettuna ne voivat maksaa satoja euroja.

Hehkulamput

Näitä käytetään lähinnä vilkuissa ja sisävaloissa. 3€/kpl

Projektiovalot

Tulevaisuuden lamput todella harvinaisia ja kalliita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*