C++-kieli

C++ on ohjelmointikielenä melko sekava, mutta vastaavasti sen suoritus on tehokasta ja toiminnot monipuolisia.

Pythoniin tai JavaScriptiin verrattuna kyseessä on monimutkainen ohjelmointikieli, koska C++ vaatii paljon koodia ympärilleen toimiakseen ja asiat tarvitsee määritellä tarkkaan.

C++ ohjelman teko yleisesti

  1. Luo tiedosto.cpp
  2. Kirjoita haluamasi koodi tiedostoon
  3. Käännä tiedosto konekielelle esim. g++:lla
  4. Aja konekielelle käännetty koodi

C++ voi tehdä ”notepadilla” html-sivujen tapaan, mutta C++ tarvitsee käännöksen konekielelle ennen kuin se toimii.

Kun lähtee koodaamaan kannattaa harkita käyttöjärjestelmän vaihtamista Linuxiin todella vakavasti, koska kehitys työkalujen käyttö sillä on helpompaa. Rakkaasta Windowsista tai OS X:stä ei tarvitse hankkiutua eroon, koska Linuxia voi ajaa virtuaalikoneessa ilman suurempia ongelmia ainakin alkuun tai vaihtoehtoisesti käyttää dual boottia.

Harjoittelun alkuvaiheessa saattaa mennä asia jos toinenkin metsään ja pahimmassa tapauksessa on vuorossa käyttöjärjestelmän uudestaan asennus. Virtuaalikoneessa tästä ei koidu suurta haittaa, kun ”oma kone pysyy koskemattomana”. Suosittelen koodaus harrastuksessa Fedoraa tai Arch Linuxeja niiden yksinkertaisuuden vuoksi. Jos ei ole koskaan aikaisemmin käyttänyt komentoriviä niin Ubuntu voi olla hyvä vaihtoehto.

g++ on loistava ohjelma C++:n kääntämiseen se toimii komentorivillä. g++ ei ole yleensä asennettu käyttöjärjestelmiin suoraan, mutta sen asennus on helppoa.
Ubuntu
sudo apt-get install g++
Fedora
yum install gcc-c++

Eka ohjelma

Tämä ohjelma tulostaa Moikka maailma! -tekstin komentoriville. Kirjoita oheinen koodi tekstitiedostoon ja nimeä se moikka.cpp.

 #include <iostream>

using namespace std;

int main(void)
	{
		cout << "Moikka maailma!" << endl;
		return 0;
	}

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*